Hétfő8:00-16:00 Kedd8:00-16:30 Szerda8:00-16:00 Csütörtök8:00-16:30 Péntek8:00-15:00 Szombatzárva Vasránapzárva
Címünk:2855 Bokod,Fő út 43. E-mail:info@patikabokod.hu Telefon:+36-34-490-361 Fax:+36-34-580-015
Gyógyszertárunk nem lát el ügyeleti feladatot. A legközelebbi ügyeletes gyógyszertár elérhetőségét az "Ügyelet" főmenüpont alatt találja.

Lejárt szavatosságú gyógyszerek átvétele - Recyclomed

Lejárt szavatosságú gyógyszerek átvétele - RecyclomedKorábbi tanulmányok alapján, hazánkban évente több száz tonna gyógyszerhulladék keletkezik, amely a lakosság által fel nem használt, lejárt szavatosságú humán gyógyszerekből és azok csomagolásából tevődik össze, és amelynek egy része az eddigi gyakorlat szerint a kommunális hulladékba került.

Hosszú előkészítő munka után 2005. június 13.-án megjelent a 20/2005 (VI. 10.) EüM rendelet, a humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről, amely a gyógyszer-gyártók és forgalmazók kötelezettségévé teszi, hogy megszervezzék és finanszírozzák a lakosságnál lévő lejárt és feleslegessé vált gyógyszerkészítmények összegyűjtését és termikus ártalmatlanítását.

Az EüM rendelet kimondja, hogy a gyártók e kötelezettségüknek több módon tehetnek eleget: teljesíthetnek egyénileg vagy a visszagyűjtés logisztikai feladatainak szervezésére létrehozhatnak non-profit koordináló szervezetet, vagy a tevékenység végzésére feljogosított már meglévő szervezethez csatlakozhatnak.

A gyógyszeripar képviselői a számukra leggazdaságosabb és legegyszerűbb teljesítési módot a koordináló szervezethez történő csatlakozást választották, így áthárítva a RECYCLOMED Kht.-ra a gyűjtéssel illetve a jelentés-tétellel kapcsolatos összes kötelezettséget.

A gyógyszeriparra specializálódott RECYCLOMED Kht., amelynek alapítói gyógyszer-gyártók és nagykereskedők, 2004. április. 1-től működik koordináló szervezetként. A gyógyszerhulladék-begyűjtés és ártalmatlanításának szervezése mellett a Kht. további fő tevékenysége a gyógyszeripari csomagolási hulladékok gyűjtése és hasznosítása is.

A 20/2005. (VI. 10.) EüM rendelet alapján a lakossági gyógyszerhulladék-begyűjtés 2005. december 1.-én az egész országban egyszerre indult el.

A begyűjtés kezdését megelőző napokban az országban található 2050 gyógyszertárba és kb. 600 fiókgyógyszertárba kiszállításra kerültek a RECYCLOMED Kht. által kifejezetten erre a célra kifejlesztett egyutas gyűjtődobozok, patikákkal kötendő szerződéseket és a lakosság tájékoztatására szolgáló szórólapokat, plakátokat.

Az ÁNTSZ a begyűjtés megkezdését követően, gyakorlatilag az első napokban, a gyógyszertárakban országosan ellenőrzéseket tartott és mindent megfelelőnek talált.

Lejárt szavatosságú gyógyszerek átvétele - RecyclomedA zárt, egyszer használatos hulladékgyűjtő tartályokat a gyógyszertárak saját döntésük alapján vagy az officinában, vagy a gyógyszertár közforgalomtól elzárt helyiségében helyezhetik el.

A gyűjtőkonténerek stabil kialakítású, bélelt, merevítéssel ellátott-zárható, egységes méretű, körülbelül 100 liter űrtartalmú gyűjtődobozok, amelyek biztosítják, hogy a hulladék-kezelés folyamatában a már elhelyezett hulladékhoz ne lehessen hozzáférni.

A gyűjtőkonténereket a gyógyszer-nagykereskedők szállítják és adják át a gyógyszertárak részére. A gyógyszertáraknak figyelemmel kell kísérniük a gyűjtődoboz telítettségét és a számukra kialakított diszpécser szolgálatnak jelezniük, kell visszaküldési szándékukat, valamint csere-tartály igényüket.

A begyűjtő-ártalmatlanító rendszer, az ÁNTSZ előírása szerint problémamentesen működik, reklamáció ez idáig sem a gyógyszertáraktól, sem a lakosságtól nem érkezett, aki lejárt gyógyszerét vissza akarta adni a patikában mindig talált gyűjtőedényt, a patika jelzésére a megtelt gyűjtőedényeket a Kht. időben elszállítatta.

forrás: www.recyclomed.hu

Lépjen kapcsolatba velünk: