Hétfő8:00-16:00 Kedd8:00-16:30 Szerda8:00-16:00 Csütörtök8:00-16:30 Péntek8:00-15:00 Szombatzárva Vasránapzárva
Címünk:2855 Bokod,Fő út 43. E-mail:info@patikabokod.hu Telefon:+36-34-490-361 Fax:+36-34-580-015
Gyógyszertárunk nem lát el ügyeleti feladatot. A legközelebbi ügyeletes gyógyszertár elérhetőségét az "Ügyelet" főmenüpont alatt találja.

Hírek/cikkek

Mikor indul a kullancsszezon?

2011. március 21. | Frissítve: -

Amint beköszönt a tavasz és a meleg napsugarak megkezdik a természet újjáélesztését, nem csak a kirándulók és kertészkedők veszik birtokukba a zöldet, hanem a rájuk leselkedő vérszívó kullancsok is. Az ébredező kullancsok visszanyerik kereső aktivitásukat és újabb áldozat után kutatnak.

Kullancsszezon kezdete

A földfelszín felmelegedésével a téli álmukból ébredő kullancsok kezdik visszanyerni korábbi aktivitásukat.

A kullancsszezon kezdetét a melegedő időjárás beköszönte jelenti. A kullancsszezon kezdete mindig az időjárástól függ.

A tavaszi hónapok közül földrajzi területenként eltérő lehet a hónap, mely a kullancsszezon kezdetét jelenti. Egyes területeken március, április vagy május jelenti a kullancstámadások kezdetét.

Magyarországi kullancsszezon

A magyarországi kullancsszezon kezdete általánosságban március közepére tehető, de természetesen az általánostól eltérő hidegebb tavaszi időjárás későbbre és az általánostól eltérő melegebb időjárás akár korábbra is tolhatja a kullancsok aktivizálódását.

A globális felmelegedés jelensége sajnos erre a folyamatra is negatív hatással van. A berlini Freie Universitat kutatói által végzett kísérlet igazolta, hogy a feltételezhetően kiugróan enyhe telek következményeként a kullancsok az őszi és téli időszakban is aktívak lehetnek.

Ébredező kullancsok

A nimfa állapotban lévő, még fejletlen kullancs, kereső aktivitását visszanyerve vérszívásra alkalmas áldozatot keres, ami lehet kisebb vagy közepes testű emlős, házi kedvenc; kutya, macska és természetesen maga az ember is.


Forrás: www.kullancsvedelem.hu

Jelenleg 16 hír/cikk érhető el

Lépjen kapcsolatba velünk: