Hétfő8:00-16:00 Kedd8:00-16:30 Szerda8:00-16:00 Csütörtök8:00-16:30 Péntek8:00-15:00 Szombatzárva Vasránapzárva
Címünk:2855 Bokod,Fő út 43. E-mail:info@patikabokod.hu Telefon:+36-34-490-361 Fax:+36-34-580-015
Gyógyszertárunk nem lát el ügyeleti feladatot. A legközelebbi ügyeletes gyógyszertár elérhetőségét az "Ügyelet" főmenüpont alatt találja.

Hírek/cikkek

15 ok, miért együnk banánt

2011. február 01. | Frissítve: 2011. február 01. 01:31:18

A banánt leginkább ízéért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben hozzájuthatunk.

Íme a banán egészségügyi előnyei! Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló ételre van szükségünk bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.

Káliumtartalma a csontjainkat is védi.

A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a
vizelet kálium-ion szintje megnő. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől. A déli gyümölcs stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik, a banán
segít visszaállítani az így elvesztett káliumot. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.

A gyümölcs

fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.

Nyugtató hatása is van a gyümölcsnek.

Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.


Forrás: www.hvg.hu

Jelenleg 16 hír/cikk érhető el

Lépjen kapcsolatba velünk: