Hírek/cikkek
15 ok, miért együnk banánt
2011. február 01. | Frissítve: 2011. február 01. 01:31:18
A banánt leginkább ízéért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben hozzájuthatunk.
Íme a banán egészségügyi előnyei! Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló ételre van szükségünk bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a
vizelet kálium-ion szintje megnő. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől. A déli gyümölcs stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik, a banán
segít visszaállítani az így elvesztett káliumot. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
A gyümölcs
fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
Nyugtató hatása is van a gyümölcsnek.
Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.
Forrás: www.hvg.hu
Jelenleg 16 hír/cikk érhető el
2011. december 23. - Lázcsillapítók
2011. december 09. - Melyik betegség: nátha vagy influenza?
2011. november 19. - Csecsemők c vitamin szükséglete 1.
2011. november 19. - Inhalálás, helyesen
2011. november 19. - Elindult a NáthaDoktor.hu portál
2011. május 17. - Tévhit a kullancsokról
2011. április 11. - Elkezdődött a kullancsszezon!
2011. március 21. - Mikor indul a kullancsszezon?
2011. március 16. - Megújult a kullancsvédelem.hu portál
2011. március 01. - 25 haláleset, mely influenzával hozható összefüggésbe
2011. február 23. - Minden amit a c-vitaminról tudni szeretne
2011. február 07. - Csak az olasz nőknek sikerül megőrizniük karcsúságukat
2011. február 01. - Megújult weboldalunk
2011. február 01. - A d-vitamin-hiány növeli a skizofrénia kockázatát
2011. február 01. - Fűszerrel a májkárosodás ellen