Hétfő8:00-16:00 Kedd8:00-16:30 Szerda8:00-16:00 Csütörtök8:00-16:30 Péntek8:00-15:00 Szombatzárva Vasránapzárva
Címünk:2855 Bokod,Fő út 43. E-mail:info@patikabokod.hu Telefon:+36-34-490-361 Fax:+36-34-580-015
Gyógyszertárunk nem lát el ügyeleti feladatot. A legközelebbi ügyeletes gyógyszertár elérhetőségét az "Ügyelet" főmenüpont alatt találja.

Hírek/cikkek

Inhalálás, helyesen

2011. november 19. | Frissítve: 2011. november 19. 10:42:41

Hogyan is inhaláljunk helyesen? Sokan fordulnak eme ősi praktikához felső légúti megbetegedés esetén, de vajon tudják e pontosan, hogyan is kell helyesen, haszonnal inhalálni!?

Az inhalálás segítségével meleg vízgőzzel vonhatjuk be irritált légútjainkat, így nyugtatva azt, akár köhögés csillapító hatást is elérve. Ugyanakkor a letapadt pörkös, sűrű nyák is lazítható ezzel a módszerrel, így akár köptetőként is funkcionálhat a módszer.

Emellett a vízgőz desztilláció módszerét használva számos, csodálatos hatású illóanyag lélegezhető be, megfelelő hígításban. Az inhaláláshoz nem mindegy, milyen illóolajakat használunk.
Melyik illóolajat is válasszam?

A jó illóolaj dezinficiens, azaz fertőtlenítő hatású, nem izgatja a légutakat, megnyugtatja azt, ugyanakkor segíti a nyák elfolyósodását és felköhögését.

Ilyen illóolajok többek között az aetheroleum pini sylvestris, azaz ezüst fenyő illóolaja, aetheroleum salviae lavanduli folii azaz a zsálya illóolaj,  aetheroleum lavandulae latifol. azaz a széleslevelű levendula olaj, aetheroleum limonis azaz a citromolaj, az aetheroleum thymi azaz a kakukkfűolaj.

Ezeket az illóolajokat kombinálva használjuk!

Helyes inhalálás szabályai

Az inhalálást felforralt, de nem lobogó vízzel végezzük, vagy ha a páciensnek nincs kamilla virág allergiája, kamilla virágzat forrázatával. 2 evőkanál per deciliteres töménységben forró, de nem lobogó vizet öntünk a tálba kanalazott kamilla virágzatra (matricariae flos).

Ebbe a megfelelő illóolaj keverékből 10-20 cseppet cseppentünk, majd a fejünkre borított törölközővel mélyen és lassan ki- és belélegezzük a gőzöket.

Fontos!  Inhalálást követően nem érheti 2 órán át hideg levegő a tüdőnket, így hidegben ne szellőztessünk, ne huzatoljunk, nem mehetünk szabadba.

Forrás: NáthaDoktor.hu

Jelenleg 16 hír/cikk érhető el

Lépjen kapcsolatba velünk: